Cancer si solutii: Lab-on-a-chip – poate detecta boala anterior simptomologiei
Medicina evolueaza rapid, iar tehnologia Lab-on-a-chip care poate sa combata diverse forme de cancer poate sa o confirme. Daca, in antichitate, oamenii apelau la vraci si samani, care promiteau sa alunge spiritele rele, pe care le considerau vinovate pentru bolile de care sufereau, precum si la medicina preotilor care practicau in temple, in viitorul apropiat vom avea proprii “samani” intr-un cip.
Ce spun studiile?
Potrivit IBM Research, in urmatorii cinci ani, activitatea laboratoarelor medicale va fi reprodusa intr-un cip, care va actiona urmarind chimia fluidelor din organism si avertizandu-ne atunci cand sunt detectate nereguli ce necesita atentie medicala.
Scopul cercetatorilor este ca procesele desfasurate intr-un laborator de biochimie sa poate fi integrate intr-un singur cip din silicon. Aceasta tehnologie va fi de o importanta deosebita, in special pentru bolile precum Parkinson sau cancer, maladii in cazul carora detectarea timpurie este cruciala, insa dificila in prezent, dat fiind ca acestea nu prezinta simptome clare inca de la inceputul evolutiei bolii.
Cum functioneaza aceasta solutie pentru cancer?
Cu ajutorul acestui acestui cip, date exacte cu privire la starea de sanatate vor putea fi extrase din bioparticule minuscule ce se gasesc in fluide corporale cum sunt saliva, transpiratia, sangele, urina si lacrimile. In prezent, aceste particule pot fi captate cu foarte mare greutate de catre tehnologiile medicale existente.
Obiectivul urmarit este ca, peste cinci ani, tehnologia “lab-on-a-chip” sa poata fi integrata intr-un dispozitiv portabil sau care poate fi tinut la domiciliu, cu ajutorul caruia oamenii sa isi poata controla in mod regulat prezenta unor anumiti biomarkeri in organism, prin intermediul unor mici cantitati de fluide corporale.
Inteligenta artificiala
Datele generate vor fi transmise in Cloud, de unde vor putea fi accesate in vederea analizarii de catre medici. De asemenea, aceste date vor fi coroborate cu alte informatii, obtinute in timp real de la dispozitive care fac parte integranta din IoT (internetul lucrurilor), si vor fi analizate de catre sisteme automate prevazute cu inteligenta artificiala (AI), procedura ce va oferi o proiectie exacta asupra starii noastre de sanatate.
Nanotehnologii pentru cancer
In vederea indeplinirii acestui deziderat, cercetatorii din cadrul IBM Research lucreaza la dezvoltarea unei nanotehnologii capabila sa separe si sa izoleze bioparticule cu diametrul de pana la 20 de nanometri (scara la care se deschide calea catre A.D.N., virusuri si vezicule celulare). O analiza a acestor particule poate semnala existenta pentru cancer chiar inainte ca acestea sa prezinte simptomologia specifica. Tehnica este cunoscuta sub denumirea de “biopsie lichida”.
Pana cand aceasta tehnologie va putea fi implementata, Medizone iti ofera aparatura medicala de cea mai buna calitate, din care poti alege accesand magazinul nostru online: https://medizone.ro