Semne diabet- instalare si factori de risc
Sunt multi factori si semne diabet ce pot indica o problemă majoră de sănătate. Conform datelor publicate de Ministerul Sănătății, în anul 2014 se înregistrau în România aproximativ 875.370 de persoane diagnosticate cu aceasta problema de sanatate. Dintre acestea, 673.099 persoane au fost luate în evidență sub tratament medicamentos oral, iar 202.271 erau tratate cu insulina (din care 3.014 copii).
Enumerare semne diabet
Atenție! Nu ignorați schimbari alarmante si semne diabet care pot indica instalarea bolii: senzația de sete puternică, nevoia de a mânca constant, pierderea în greutate, urinări dese, furnicături, membre amorțite. În cazul în care constatați că prezentați aceste simptome, trebuie să mergeți de urgență la medic, intrucât este posibil să suferiti de aceasta afectiune. Diagnosticarea timpurie a diabetului este esențială pentru calitatea vieții persoanei afectate.
Care sunt cauzele declansarii acestei afectiuni?
Diabetul este o boala cronică ce iși face apariția atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, sau în momentul în care organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care are proprietatea de a facilita asimilarea zahărului în organism. Lipsa acesteia la nivelul celulelor conduce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie), facand astfel legatura dintre anumite stari de rau si anumite semne diabet.
Care sunt consecinetele?
Menținerea pe perioade îndelungate a unui nivel crescut de glucoză în sânge conduce la degradarea unor funcții fundamentale ale organismului și la afectarea gravă a diferitelor organe și țesuturi. Dacă suferiți de diabet, este important să vă urmăriți valorile glicemiei cu ajutorul unui aparat glucometru.
Factorii de risc ce indica prezenta unor semne diabet
Printre factorii de risc în declanșarea diabetului, se numără: obezitatea, alimentația neadecvată, lipsa activității fizice, vârsta înaintată, rezistența la insulină, precum și factorii ereditari.
Tipurile de diabet
În ceea ce privește tipurile de diabet, cele mai frecvente sunt diabetul de tip 1 (insulino-dependent) și diabetul de tip 2.
Diabet de tip 1
Numit și diabet juvenil, pentru că apare cu precădere la copii și tineri, diabetul de tip 1 apare atunci când organismul își atacă propriile celule responsabile cu secreția insulinei, factorul declanșator al acestei reacții nefiind încă pe deplin cunoscut. Persoanele care dezvolta acest tip de diabet necesită injectii zilnice cu insulina. În caz contrar, se poate ajunge la deces.
Diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 afectează aproximativ 90% din totalul persoanelor cu diabet, fiind caracterizat printr-o dereglare a celulelor ce secretă insulină. Factorul principal de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 (însă nu singurul) este greutatea corporală crescută, care poate conduce la o creștere a rezistenței la insulină și a nivelului de glucoză din sânge.
Ce se intampla cand nu dam importanta unor semne diabet?
În lipsa unui sistem adecvat de gestionare a bolii, persoanele cu semne diabet pot suferi diverse complicații, precum: boli cardio vasculare (reprezintă principal cauză de deces la peste 50% din persoanele cu diabet zaharat), boli ale rinichilor, boli ale nervilor periferici, boli de ochi și altele.
Etichete: